ترغیب بیموقعِ دین، نتیجهی سوء در پی دارد
حال که دانستیم، قلب حالت های میل و بیمیلی دارد. باید در ترغیب دین، دقت بیشتری به خرج دهیم.
اگر بی موقع به بچه بگویی، بلند شو، نماز بخوان، نتیجهای ندارد. مثلاً نماز صبح اصلاً واجب نیست که کسی، چه بچه چه بزرگسال را بیدار کند. اصلاً حرام است. بیدار کردن کسی اگر راضی نباشد حرام است. بچه خواب است و تو به زور برای نماز صبح او را بیداری میکنی. این که الان وظیفه ای ندارد. اگر تکلیف هم شده باشد، الان خواب است. در خواب کسی وظیفه ای ندارد. نماز صبح در صورتی واجب است که شخص بیدار باشد. وقتی کسی بیدار بود در این فاصله نماز هم به او واجب است. حال اگر کسی سپرده باشد که او را نماز صبح بیدار کنید، بیدار کردن ایرادی ندارد.
اما یک بچه 9 ساله 10 ساله تازه به سن تکلیف رسیده خسته است، دیشب عروسی یا مهمانی بوده، مسافرت بوده، تازه در عمق خواب رفته و تو صدایش میکنی که بلند شو نمازت را بخوان. این از هر چی دین و خداست متنفر میشود. یا سالهای قبل از تکلیف که مثلاً دختر از 7 سالگی 8 سالگی کم کم به او باید بگویید، نماز بخواند. یک موقعی هم خواند یا نخواند، وانمود کن که نفهمیدی. اگر نخواند هم اصلا به او نگو من دیدم که تو نماز نخواندی. اینطوری خیلی بد میشود و او از دین و نماز زده میشود. اگر گفت: نمازم را خواندم. بگو: آفرین که خواندی. این هم جایزه ات. اما اگر به بچه زور بگویی، این بچه از نماز متنفر میشود.
باید به پسر بچه 10 ساله، دختر 7 ساله 8 ساله کم کم گفته شود، قرآن بخوانند. اما نه به زور. مثلا گذاشتن بچه در مهد قرآن در صورتی که بچه نخواهد، کار اشتباهی است. مثلاً الان بچه دوست دارد پیش مادرش باشد. دوست دارد تلویزیون تماشا کند. دوست دارد بازی کند. پس بچه را در این شرایط مهد قرآن نگذاریم؟ بچه را مهدکودک و مهد قرآن بگذارید، اما تا زمانی که بچه بگوید: من دوست دارم بروم مهد.
یا الان دلت میخواهد دعای کمیل بروی. اما بچهات دوست ندارد. یا خانمت الان خوشش نمیآید دعای کمیل برود. دوست دارد الان یک سریال ببیند. تو برو دعای کمیل، ولی خانم و بچه ات را به زور نبر. یا بعضی خانمها شوهران شان را به زور وادار میکنند که به مراسم دعا و احیاء و ... بروند. مرد بیچاره خسته است. کار کرده و میخواهد بخوابد و عبادت او هم همین است که استراحت کند و بخوابد.
گاهی دل آدم قفل است و حال نماز جماعت ندارد. یا با اینکه همیشه نماز اول وقت میخواند، ولی امشب نمیتواند اول وقت بخواند. دلش میخواهد الان دوش بگیرد، قدری بنشینید و چای بخورد، استراحتی بکند و بعد 9- 10 شب یک نماز باصفا بخواند. اشکالی ندارد، خیلی خوب است همان 9- 10 شب نمازت را بخوان.
اصلاً نباید کسی را به این کارها وادار کرد. بچه را برمیداری با خودت جلسه میبری. خودت ممکن است خوشت بیاید، ولی بچه مدام میگوید: مامان بلند شو برویم. حال اگر شب قدر هم باشد که دیگر بدتر؛ تو علاقه داری بمانی و میخواهی شب قدر را درک کنی. ولی بچه دوست ندارد بماند. وقتی بچه گفت: برویم. شب قدر تو این است که با بچه ات بلند شوی بروی. اگر بچه گفت: برویم پارک. قدر تو پارک است. اگر گفت: برویم خانه قدر تو خانه است. همانجا هم به تو همه چیز میدهند.
استاد شجاعی